Γενικές οδηγίες ζυθοποίησης

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε μπύρα, εσείς θα επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα, πάντα σε συνδυασμό με το χώρο σας, το χρόνο σας και τον εξοπλισμό σας. Εμείς θα σας περιγράψουμε τον τρόπο που βολεύει περισσότερο και θεωρούμε πως είναι ιδανικός.

Πριν ξεκινήσουμε όμως, ας αναλύσουμε λίγο τον εξοπλισμό. Υπάρχουν τρία κιτ εξοπλισμού από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Το Beer Deli Basic το οποίο είναι το πιο οικονομικό, περιλαμβάνει τα απολύτως βασικά που θα χρειαστείτε και κοστίζει 29,50€. Το Easy Beer, το οποίο περιλαμβάνει το εξοπλισμό του Basic και ένα κιτ μπύρας με τα απαιτούμενα σάκχαρα και κοστίζει 45€. Το Beer Deli Deluxe το οποίο κοστίζει 64,50€ και περιλαμβάνει όλο το βασικό εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει την παρασκευή μπύρας με κιτ.

Το επόμενό μας βήμα είναι να επιλέξουμε το κιτ μπύρας που θέλουμε να φτιάξουμε (εφόσον δεν έχουμε επιλέξει το Easy Beer) . Εδώ έχουμε μια ευρεία γκάμα από διαφορετικές εταιρείες και φυσικά από πολλά διαφορετικά είδη μπύρας. Οι τιμές κυμαίνονται από 13-30€ περίπου και μπορούμε να παρασκευάσουμε έως και 23 λίτρα μπύρας!

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τα απαραίτητα σάκχαρα τα οποία χρειάζονται για την ζύμωση και την ενανθράκωση της μπύρας μας. Τα περισσότερα κιτ χρειάζονται 1 κιλό σάκχαρα για την ζύμωση και από 72-200γρ για την εμφιάλωση. Το πιο εύκολο στην χρήση σάκχαρο είναι η δεξτρόζη η οποία είναι φυσικά σάκχαρα καλαμποκιού και είναι 100% ζυμώσιμη από τις μαγιές μπύρας.

Αφού λοιπόν κάνουμε την επιλογή μας όσο αφορά τον εξοπλισμό και το κιτ μπύρας που θα φτιάξουμε, ξεκινάμε την διαδικασία παρασκευής της.

  • Τρεις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρείτε ευλαβικά είναι: Απολύμανση, απολύμανση και απολύμανση. Για όσους και όσες δεν το κατάλαβαν, η απολύμανση είναι το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε.  Μια ελλιπής απολύμανση θα οδηγήσει σε ξινισμένη μπύρα και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε, ε; Ξεκινάτε λοιπόν βάζοντας μια μικρή ποσότητα (2-3 λίτρα) ζεστού νερού στον κάδο, και ρίχνετε μέσα την αντίστοιχη ποσότητα απολυμαντικού. Αν χρησιμοποιείτε ChemiproOXI ρίξτε 1 κουταλιά του γλυκού (4gr)/λίτρο νερού και απολυμάνετε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ έρθει σε επαφή με τη μπύρα μας.
  • Τοποθετήστε την κονσέρβα σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό (μπεν-μαρί), και αφήστε τη για 10 λεπτά για να γίνει πιο ρευστό το περιεχόμενο. Ταυτόχρονα ανοίξτε  τη συσκευασία της μαγιάς και ρίξτε τη σιγά-σιγά σε μια κούπα με ζεστό νερό (περίπου 30°C), όπου και την αφήνετε σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά να ενυδατωθεί. Πολλοί βέβαια τη ρίχνουν κατευθείαν στον κάδο, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα. Βάλτε στον κάδο ζύμωσης 4-6 λίτρα ζεστό νερό και αδειάστε το περιεχόμενο της κονσέρβας, μαζί με τα απαραίτητα σάκχαρα ζύμωσης (π.χ δεξτρόζη). Κάποια κιτ (συνήθως αυτά που έχουν από 3 κιλά και πάνω βύνη), δεν χρειάζονται δεξτρόζη οπότε, αν επιλέξατε ένα από αυτά, παραλείπετε αυτό το στάδιο. Ανακατέψτε καλά να διαλυθεί το περιεχόμενο, και συμπληρώστε με παγωμένο νερό μέχρι να φτάσετε στα λίτρα που λέει το κιτ π.χ. 23. Ελέγξτε την θερμοκρασία του γλεύκους, θα πρέπει να είναι γύρω στους 25°C. Σε περίπτωση που είναι πάνω από 30°C, θα πρέπει να περιμένουμε να κατέβει λίγο πριν ρίξουμε τη μαγιά.
  • Αδειάστε την κούπα με τη μαγιά στον κάδο και στη συνέχεια κλείστε τον κάδο με το καπάκι τοποθετώντας και την αεροπαγίδα, την οποία γεμίζετε μέχρι τη μέση με βότκα ή τσίπουρο. Αφήνετε το κάδο σε θερμοκρασία δωματίου και περιμένετε περίπου 1 μέρα για να ξεκινήσει η ζύμωση, η οποία διαρκεί συνήθως 3-5 μέρες.
  • Μετά από 10-12 μέρες βάζετε ένα μικρό δείγμα από το βρυσάκι στο σωλήνα μέτρησης και  παίρνετε μια μέτρηση με το πυκνόμετρο. Εφόσον η ένδειξη είναι κοντά στο 1.010, είστε έτοιμοι για εμφιάλωση. Σε περίπτωση που το κιτ που έχουμε επιλέξει έχει και επιπλέον λυκίσκο, για να κάνουμε dry hopping, τότε μπορούμε 3-5 μέρες πριν εμφιαλώσουμε να ανοίξουμε το καπάκι και να ρίξουμε μέσα το λυκίσκο.

Πως θα εμφιαλώσω την μπύρα μου;

  • Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία της εμφιάλωσης ελέγξτε ότι έχετε απολυμάνει όλο τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε, και όταν λέμε όλο εννοούμε κάδους, εξαρτήματα, μπουκάλια, ακόμη και τα καπάκια.
  • Βράζετε μια κούπα με νερό για λίγα λεπτά, την αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέστε μέσα την αντίστοιχη ποσότητα δεξτρόζης που θα χρειαστείτε στην εμφιάλωση (στην σελίδα του κάθε κιτ αναφέρει επ’ ακριβώς την κατάληλη ποσότητα). Ανακατεψτε ελαφρά να διαλυθεί και στη συνέχεια ρίξτε το περιεχόμενο της κούπας στον άδειο κάδο. Εκεί μεταγγίζετε την μπύρα σας από τον κάδο ζύμωσης με τρόπο τέτοιο ώστε να μην δημιουργήσουμε παφλασμό και ανακατεύετε ελαφρά.
  • Βάζετε τον γεμάτο πλέον κάδο στον πάγκο, και τοποθετείτε στο βρυσάκι του τη βαλβίδα εμφιάλωσης.
  • Είμαστε έτοιμοι! Τώρα ξεκινάει η «δύσκολη» περίοδος της ωρίμανσης. Οπλιστείτε με υπομονή και περιμένετε από 1 έως 4 μήνες (αν αντέξετε)…..
Μενού