Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε μπύρα, εσείς θα επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα, πάντα σε συνδυασμό με το χώρο σας, το χρόνο σας και τον εξοπλισμό σας. Εμείς θα σας περιγράψουμε τον τρόπο που βολεύει περισσότερο και θεωρούμε πως είναι ιδανικός.

Πριν ξεκινήσουμε όμως, ας αναλύσουμε λίγο τον εξοπλισμό. Υπάρχουν τρία κιτ εξοπλισμού απ’τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Το Easy Beer, το οποίο είναι το πιο οικονομικό, και περιλαμβάνει τα απολύτως βασικά που θα χρειαστείτε (μερικές από τις διαδικασίες που περιγράφονται παρακάτω δεν μπορούν να εκτελεστούν με το Easy Beer), ένα κιτ μπύρας με τα απαιτούμενα σάκχαρα και κοστίζει 45€. Το Beer Deli Deluxe το οποίο κοστίζει 64,50€ και περιλαμβάνει όλο το βασικό εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει την παρασκευή μπύρας με κιτ. Και, τέλος, το Brewferm Deluxe, το οποίο κοστίζει 79€, περιλαμβάνει, επίσης, όλο το βασικό εξοπλισμό που θα χρειαστείτε και είναι προϊόν της Brewferm, μιας απ’τις γνωστότερες εταιρείες στο χώρο της οικιακής ζυθοποίησης!

 

Το επόμενό μας βήμα είναι να επιλέξουμε το κιτ μπύρας που θέλουμε να φτιάξουμε. Εδώ έχουμε μια ευρεία γκάμα από διαφορετικές εταιρείες και φυσικά από πολλά διαφορετικά είδη μπύρας. Οι τιμές κυμαίνονται από 13-30€ περίπου και μπορούμε να παρασκευάσουμε έως και 23 λίτρα μπύρας!

 

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τα απαραίτητα σάκχαρα τα οποία χρειάζονται για την ζύμωση και την ενανθράκωση της μπύρας μας. Τα περισσότερα κιτ χρειάζονται 1 κιλό σάκχαρα για την ζύμωση και από 72-200γρ για την εμφιάλωση. Το πιο εύκολο στην χρήση σάκχαρο είναι η δεξτρόζη η οποία είναι φυσικά σάκχαρα καλαμποκιού και είναι 100% ζυμώσιμη από τις μαγιές μπύρας.

deluxe_large

Κιτ Ζυθοποίησης Brewferm Deluxe

€79,00


Πλήρες κιτ ζυθοποίησης
Brewferm Deluxe. Περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για να premiumdealerξεκινήσετε την παρασκευή μπύρας στο σπίτι. Δείτε πώς, εδώ.

Διαθέσιμο

beer deli deluxe

Κιτ Ζυθοποίησης Beer Deli Deluxe

€64,50

Πλήρες κιτ ζυθοποίησης Beer  Deli Deluxe. Περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε την παρασκευή μπύρας στο σπίτι. Δείτε πώς, εδώ.

beers-brewing
Αφού λοιπόν κάνουμε την επιλογή μας όσο αφορά τον εξοπλισμό και το κιτ μπύρας που θα φτιάξουμε, ξεκινάμε την διαδικασία παρασκευής της.

Τρεις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρείτε ευλαβικά είναι: Απολύμανση, απολύμανση και απολύμανση. Για όσους και όσες δεν το κατάλαβαν, η απολύμανση είναι το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε.  Μια ελλιπής απολύμανση θα οδηγήσει σε ξινισμένη μπύρα και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε, ε; Ξεκινάτε λοιπόν βάζοντας μια μικρή ποσότητα (2-3 λίτρα) ζεστού νερού στον κάδο, και ρίχνετε μέσα την αντίστοιχη ποσότητα απολυμαντικού. Αν χρησιμοποιείτε ChemiproOXI ρίξτε 1 κουταλιά του γλυκού (4gr)/λίτρο νερού και απολυμάνετε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ έρθει σε επαφή με τη μπύρα μας.

Τοποθετήστε την κονσέρβα σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό (μπεν-μαρί), και αφήστε τη για 10 λεπτά για να γίνει πιο ρευστό το περιεχόμενο. Ταυτόχρονα ανοίξτε  τη συσκευασία της μαγιάς και ρίξτε τη σιγά-σιγά σε μια κούπα με ζεστό νερό (περίπου 30-35°C), όπου και την αφήνετε σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά να ενυδατωθεί.

Βάλτε στον κάδο ζύμωσης 4-5 λίτρα ζεστό νερό και αδειάστε το περιεχόμενο της κονσέρβας, μαζί με τα απαραίτητα σάκχαρα ζύμωσης (π.χ δεξτρόζη). Κάποια κιτ (συνήθως αυτά που έχουν από 3 κιλά και πάνω βύνη), δεν χρειάζονται δεξτρόζη οπότε, αν επιλέξατε ένα από αυτά, παραλείπετε αυτό το στάδιο. Ανακατέψτε καλά να διαλυθεί το περιεχόμενο, και συμπληρώστε με παγωμένο νερό μέχρι να φτάσετε στα λίτρα που λέει το κιτ π.χ. 23. Ελέγξτε την θερμοκρασία του γλεύκους, θα πρέπει να είναι γύρω στους 25°C. Σε περίπτωση που είναι πάνω από 30°C, θα πρέπει να περιμένουμε να κατέβει λίγο πριν ρίξουμε τη μαγιά.

Αδειάστε την κούπα με τη μαγιά στον κάδο και στη συνέχεια κλείστε τον κάδο με το καπάκι τοποθετώντας και την αεροπαγίδα, την οποία γεμίζετε μέχρι τη μέση με βότκα ή τσίπουρο. Αφήνετε το κάδο σε θερμοκρασία δωματίου και περιμένετε περίπου 1 μέρα για να ξεκινήσει η ζύμωση, η οποία διαρκεί συνήθως 3-5 μέρες.

Μετά από 10-12 μέρες βάζετε ένα μικρό δείγμα από το βρυσάκι στο σωλήνα μέτρησης και  παίρνετε μια μέτρηση με το πυκνόμετρο. Εφόσον η ένδειξη είναι κοντά στο 1.010, είστε έτοιμοι για εμφιάλωση.

Πως θα εμφιαλώσω την μπύρα μου;

Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία της εμφιάλωσης ελέγξτε ότι έχετε απολυμάνει όλο τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε, και όταν λέμε όλο εννοούμε κάδους, εξαρτήματα, μπουκάλια, ακόμη και τα καπάκια.

Βράζετε μια κούπα με νερό για λίγα λεπτά, την αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέστε μέσα την αντίστοιχη ποσότητα δεξτρόζης που θα χρειαστείτε στην εμφιάλωση π.χ. 140γρ. Ανακατεψτε ελαφρά να διαλυθεί και στη συνέχεια ρίξτε το περιεχόμενο της κούπας στον άδειο κάδο. Εκεί μεταγγίζετε την μπύρα σας από τον κάδο ζύμωσης και ανακατεύετε ελαφρά.

Βάζετε τον γεμάτο πλέον κάδο στον πάγκο, και τοποθετείτε στο βρυσάκι του τη βαλβίδα εμφιάλωσης.

Είμαστε έτοιμοι! Τώρα ξεκινάει η «δύσκολη» περίοδος της ωρίμανσης. Οπλιστείτε με υπομονή και περιμένετε από 1 έως 4 μήνες (αν αντέξετε)…..

Βαλβίδα εμφιάλωσης-grey2

Βαλβίδα Εμφιάλωσης

€3,10

Βαλβίδα εμφιάλωσης για να κάνετε την εμφιάλωση εύκολα και γρήγορα, αποφεύγοντας περαιτέρω οξείδωση της μπύρας σας.

Διαθέσιμο

Κατηγορία: . Ετικέτες: , , , .
Ταπωτικό Emily-grey

Ταπωτικό Φιαλών Emily 26 και 29mm

€18,75

Χειροκίνητο ταπωτικό φιαλών, δύο μοχλών, με μαγνήτη, για να συγκρατεί τα καπάκια, και με δεύτερη, ανταλλακτική κεφαλή για καπάκια 29 χιλιοστών,ώστε να μπορεί να κλείνει όλες τις φιάλες μπύρας και σαμπάνιας που σφραγίζουν με μεταλλικό καπάκι. Στιβαρή κατασκευή, κατασκευασμένο από νάυλον.

Διαθέσιμο

Κατηγορία: . Ετικέτες: , , , , , .