Αποστολέας Θέμα: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά  (Αναγνώστηκε 273 φορές)

mastoras007

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 59
    • Προφίλ
Καλησπέρα.
Είχα παρατήσει το άθλημα εδώ και κάνα 2 χρόνια γιατί είχα 2 απανωτές αποτυχημένες ζυμώσεις (ξυνισμα και πάρα πολλύ αφρός) και τώρα λέω να ξανα δοκιμάσω
τότε που είχα πετάξει αυτα τα δύο κιτ κατα πάσα πιθανότητα εφτεγαι το νερό βρύσης που είχα βάλει χωρίς να το βράσω (θεσσαλονίκη)
Λοιπόν για να μην κάνω πάλι λάθη πήρα αυτα 3 κιτ

https://www.beerdeli.gr/product/mangrove-jacks-new-zealand-brewers-series-pilsner-etoimo-kit-zythopoiisis/
https://www.beerdeli.gr/product/vik-beer-dry-stout/
https://www.beerdeli.gr/product/mangrove-jacks-traditional-series-dubbel-etoimo-kit-zuthopoiisis/

Θέλω να τα ζυμώσω στο χωρίο στο υπόγειο ο καιρός ακόμα έιναι καλός, το βράδυ δροσούλα την μέρα 25-27 βαθμοι.
Απο θερμοκρασίες είναι καλά να κάνω αυτα τα κιτάκια?
Επίσης νερο θα βάλω βρύσης γενικά εδώ τι πίνουν, αν το βράσω καλά πρίν το βάλω θα είμαι κομπλέ ?

Και κάτι τελευταίο διαβάζω για απολύμανση με χλωρίνη, ισχύει ? Θέλω να απολυμάνω μουκάλια και κουβάδες με χλωρίνη και νμερό θα κάνω δουλεια? δεν θα επειρεάσω την γευση της μπύρας? με καλό ξέπλυμα φεύγει εντελλός η μυρωδιά?

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 599
    • Προφίλ
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #1 στις: 19/09/2021, 18:07:36 »
Καλησπερα, μην χρησιμοποιησεις χλωρινη. Αν ομωε το κανεις πρεπει να προσεξεις πολυ τις δοσολογιες και να το ξεβγαλεις καλα στην συνεχεια.

Καλο θα ειναι να μην πας πανω απο 23-24 βαθμους θερμοκρασια. Οσο πιο σταθερα, τοσο καλυτερα.

Αν το νερο του χωριου ειναι καλο στην γευση του, να το χρησιμοποιησεις. Δεν χρειαζεται αναγκαστκια να το βρασεις.

Αν εχει χλωριο το νερο, μαζεψε το απο το προηγουμενο βραδυ και ασε το να ξεθυμανει να φυγει το χλωριο σε ενα κουβα.
Ιδανικα αν μπορεις να αφησεις το νερο να πεσει απο ψηλα θα ηταν ακομη καλυτερα.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.829
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #2 στις: 28/09/2021, 18:57:16 »
Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.
Turn the page.....

mastoras007

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 59
    • Προφίλ
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #3 στις: 03/10/2021, 19:53:47 »
Έβαλα την pilsner σήμερα στον κάδο.
Δεν έβρασα το νερό και απολυμανα με ΟΧΙ.
ΕΡΩΤΗΣΗ:Έχω περίπου 3-4 κιλά δεξτρόζη με ημερομηνία λήξης 12/21 να την χρησιμοποιήσω στο επόμενο κιτ η πάει για πέταμα??
Δεν ήξερα ότι λήγει.

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 599
    • Προφίλ
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #4 στις: 04/10/2021, 17:29:47 »
Δεν θα εχεις θεμα.

mastoras007

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 59
    • Προφίλ
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #5 στις: 04/10/2021, 23:23:09 »
Τέλεια.
Εχθές ξεκίνησε η ζύμωση σε αυτό το κιτ με πυκνότητα 1040
Θερμοκρασία είμαι στους 22,
Ερώτηση: αν είχα θερμοκρασία σταθερά πχ 29-30 τι θα γινόταν?
« Τελευταία τροποποίηση: 04/10/2021, 23:48:10 από mastoras007 »

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 599
    • Προφίλ
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #6 στις: 05/10/2021, 11:05:24 »
Για pilsner δεν νομιζω οτι θα ηταν οτι το καλυτερο. Εξαρταται απο τι μαγια θα χρησιμοποιησεις.
Σε αυτες τις ψηλες θερμοκρασιες μονο saizon, kveik μαγιες παιζουν ευχαριστα.
« Τελευταία τροποποίηση: 05/10/2021, 11:08:45 από beerme »

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.829
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #7 στις: 06/10/2021, 13:16:10 »
Εγώ θα πρόσθετα πως για κανένα κιτ (εκτός των 2 που σου είπε ο beerme) δεν είναι καλό να είσαι τόσο ψηλά. Θα έχεις αρκετά off-flavor (αρώματα και γεύσεις που δεν θες).
Turn the page.....

mastoras007

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 59
    • Προφίλ
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #8 στις: 18/10/2021, 08:53:32 »
Καλημέρα.
15 μέρες μετά η ζύμωση βρέχει σταματήσει εντελώς.
Η πυκνότητα είναι εκεί που πρέπει να είναι.
Ερώτηση, Δεν έχω χρόνο να εμφιαλωσω για της επόμενες 5-10 μέρες τι προτείνετε να κάνω?
Να την αφήσω οπός είναι στο κάδο η κάτι άλλο?

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.829
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #9 στις: 22/10/2021, 13:57:40 »
Το αφήνεις στη ησυχία του, δεν έχεις θεμα.
Turn the page.....

mastoras007

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 59
    • Προφίλ
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #10 στις: 29/11/2021, 01:51:09 »
Καλησπέρα.
Μετά από 57 μέρες ακόμα δεν έχω εμφιαλωσει..
Προέκυψε μια δουλειά και η μία δουλειά έφερε άλλη και τελικά ο κουβάς έμεινε στο υπόγειο 57 μέρες.
Δοκίμασα ένα ποτηράκι μικρό και η γεύση δεν είχε κάτι περίεργο, το χρώμα διαυγές πολύ ελαφρύ κόκκινο.
Αν είχε μολυνθει δεν θα το καταλάβαινα? Ξυνιλα δεν είχε καθόλου στη γεύση, επίσης μου φάνηκε λίγο βαριά όσο δοκίμασα.
Όλα αυτά είναι φυσιολογικά?
Εμφιαλωνω κανονικά?
Πρέπει να προσέξω κάτι? Να βάλω πχ παραπάνω ζάχαρα στην εμφιάλωση?

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 599
    • Προφίλ
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #11 στις: 29/11/2021, 12:26:23 »
μην βαλεις παραπανω σακχαρα. Εμφιαλωσε κανονικα.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.829
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Νέα κίτ και ερωτήσεις πάνω σε αυτά
« Απάντηση #12 στις: 30/11/2021, 11:04:44 »
Συμφωνω με τον Beerme. Προχώρα κανονικα.
Turn the page.....